EMDR-silmänliikehoito

EMDR = Eye Movement Desensitization and Reprocessing, silmänliikkeen poisherkistäminen ja uudelleen prosessointi

Menetelmän on kehittänyt psykologian tohtori Francine Shapiro, joka huomasi silmänliikkeiden muuttuvan häiritsevien ajatusten pulpahtaessa mieleen. EMDR:n apu liittyy samaan mekanismiin, jolla psyykkinen trauma syntyy. Traumaattisissa kokemuksissa aivojen oma tietojenkäsittely ei toimi normaalisti vaan aivoissa syntyy ikään kuin oikosulku.

Silmänliikkeet kuuluvat kehon automaattiseen informaation sulatusprosessiin. REM-unessakin silmät liikkuvat nopeasti puolelta toiselle. Tämä prosessi palvelee tasapainon palauttamista ja purkaa psyykkistä kuormitusta.

EMDR ei ole mikään itsenäinen terapiamuoto. Trauman hoitaminen vaatii pitkän hoitojakson, johon liittyy paljon muutakin kuin silmänliikehoito. Asiakasta voidaan tavata kuukausiakin ilman EMDR-hoitoa.

Silmänliikkeitä tarvitaan silloin, kun kyseessä on jollain tavoin ”koteloitunut” trauma, jolle ei löydy sanallista ilmaisua tai johon liittyviä tunteita ei tunnisteta. Tietysti olisi aina parempi, jos traumaattiset tilanteet voitaisiin työstää tuoreeltaan.

Hoitoa vaativa trauma voi olla mikä tahansa äkillinen negatiivinen kokemus, jolla on ollut voimakas vaikutus yksilön psyykelle. Kyseessä voi olla kolari, tulipalo, ryöstö, raiskaus, pahoinpitelyn uhriksi joutuminen, omaisen äkillinen kuolema, itsemurhan tehneen löytäminen tai panttivangiksi joutuminen. Traumaattinen kokemus voi myös olla pitkäkestoisempi tapahtuma, esimerkiksi jatkuva insesti tai muu seksuaalinen väkivalta tai toistuva pahoinpitely. Sen on yhtä hyvin voinut aiheuttaa koulukiusaaminen, koiran kuolema, riitaisa avioero – se voi olla mikä tahansa tilanne, jota muistellessa tulee epämiellyttävä olo.

Kukaan ulkopuolinen ei voi määritellä sitä, mikä yhdelle on trauma ja toiselle ei. Pitkäkestoisen trauman hoitotarpeen laukaisee usein jokin muu kriisi, esimerkiksi ihmissuhdeongelmat, masennus, uupumus tai alkoholin väärinkäyttö.

Psykoterapeutit: