Kun isäsi tai äitisi sairastuu psyykkisesti

Kun äidillä tai isällä on psyykkinen sairaus, koskettaa se koko perhettä, myös perheen lapsia. Joudut ehkä huolehtimaan monista asioista kotona, esimerkiksi siivoamaan ja laittamaan ruokaa.

Sinun saattaa olla vaikea keskittyä koulunkäyntiin, koska olet huolissasi siitä, kuinka vanhempasi jaksavat. Tai pohdit, mitä voisit tehdä, jotta vanhempasi voisi paremmin, tai miten voisit olla suututtamatta häntä. Sinua ehkä hävettää kertoa muille, mitä teillä kotona tapahtuu. Sinusta saattaa myös joskus tuntua siltä, että vanhempasi sairaus on sinun syytäsi.

Näitä asioita joudut ehkä miettimään, jos vanhemmallasi on vaikeita psyykkisiä ongelmia. Kun vanhempasi sairastuu vakavasti, tunnet sinäkin huolta ja ahdistusta. Oma olosi voi helpottua, kun saat tietoa siitä, mistä on kysymys, ja ymmärrät paremmin, mitä on tapahtunut.

Tämä artikkeli kertoo lyhyesti psyykkisistä sairauksista ja siitä, kuinka eri sairaudet ilmenevät. Artikkelista löydät myös ohjeita siitä, mistä itse voit saada apua silloin, kun isäsi tai äitisi voi huonosti.

”Isä muuttui ihan kummalliseksi – hän vain puhui ja puhui koko ajan…”

Kun vanhempi sairastuu psyykkisesti, muuttuu hän erilaiseksi kuin ennen. Perhe-elämä ei ole enää samanlaista kuin aikaisemmin. Sairastunut henkilö voi muuttua monella tavalla. Hän saattaa käpertyä omaan maailmaansa tai lopettaa ruoanlaiton, siivoamisen ja pyykin pesemisen. Sairastunut henkilö voi luulla, että ruoka on myrkytettyä, tai että häntä tarkkaillaan. Silloin muun perheenkin saattaa olla vaikea erottaa, mikä on totta ja mikä ei.

” Isä kuulee joskus ääniä, jotka kertovat ihankummallisia juttuja. Kerran ne sanoivat, ettei hän saa nukkua omassa sängyssään, vaan hänen pitää mennä nukkumaan lumihankeen. Hän menee aina välillä sairaalaan ja saa lääkettä…”

Jotkut sairastuneet henkilöt käyttäytyvät tavalla, joka hävettää heidän omaisiaan. He pukeutuvat kummallisesti, puhuvat itsekseen tai tekevät muita outoja asioita.

Sairastunut ihminen saattaa saada myös hallitsemattomia vihanpurkauksia, jolloin hän voi suuttua silmittömästi aivan pienimmästäkin asiasta.

Vaikka toinen vanhempasi asuu samassa perheessä kanssasi, saattaa hän olla masentunut. Sairastunut puoliso voi viedä niin paljon hänen voimiaan, ettei hänkään jaksa huolehtia asioista. Hänkin saattaa olla koko ajan surullinen ja elämä ehkä tuntuu hänestä merkityksettömältä.

Muista, että sinun ei tällaisessa tilanteessa tarvitse selviytyä yksin! Voit saada apua.

Miksi ihminen sairastuu psyykkisesti?

Syytä siihen, miksi jotkut sairastuvat psyykkisesti, ei toistaiseksi tiedetä. Eräät tutkimukset ovat sitä mieltä, että ihminen sairastuu, koska hänen aivojensa kemia ei toimi niin kuin pitäisi. Toiset ovat siitä mieltä, että sairastunut henkilö on lapsena joutunut kokemaan ikäänsä nähden aivan liian vaikeita asioita. Monet tutkijat olettavat kuitenkin, että sairastumisessa on kysymys potilaan synnynnäisestä herkkyydestä, jonka vuoksi vaikeat elämän tilanteet saattavat laukaista sairauden puhkeamisen.

Mikä on psyykkinen sairaus?

Psyykkinen sairaus muuttaa ihmisen ajatuksia ja tapaa elää. Usein sairas henkilö ei itse ymmärrä olevansa sairas.

Ihminen voi olla psyykkisesti sairas monelle eri tavalla – on olemassa useita erilaisia diagnooseja. Diagnoosi on sairauden nimi.

Oire osoittaa, että henkilö on sairas. Esimerkiksi yskä on vilustumisen ja ripuli mahataudin oire. Kun joku uskoo, että häntä tarkkaillaan, tai vain makailee sängyssä jaksamatta tehdä mitään muuta, on se oire sitä, että hän voi psyykkisesti huonosti.

Erilaisia oireita ja erilaisia kausia

Jollakin psyykkisesti sairaalla henkilöllä voi olla paljon oireita, toisilla taas vain vähän. Oireiden määrä riippuu siitä, kuinka vakavasti sairas ja missä sairauden vaiheessa henkilö kulloinkin on. Sairastelukausien välillä hän usein käyttäytyy aivan kuten tavallisesti.

Miten eri sairaudet ilmenevät?

Skitsofrenia ja psykoosi

Skitsofrenia on eräs vakavimmista psyykkisistä sairauksista. Sairastunut ihminen ei pysty erottamaan todellisuutta siitä maailmasta, joka on olemassa vain hänen omassa mielikuvituksessaan. Skitsofreniassa voi olla seuraavia oireita:

 • Sairastuneella on harhaluuloja: hän kokee todellisiksi sellaisia asioita, jotka eivät ole totta.
 • Sairastuneella on hallusinaatioita eli aistiharhoja: hän kuulee ääniä, näkee asioita tai tuntee hajuja, jotka eivät ole todellisia.

” Eräänä päivänä emme saaneet mennä kouluun. Äiti sanoi, että ulkona oli joukko vihaisia ihmisiä, jotka haluaisivat tehdä meille pahaa. Saimme syödä vain hilloa ja juoda vettä, koska kaikki muu oli mukamas myrkytettyä.”

 • Sairastunut sanoo asioita, joita kukaan muu ei ymmärrä, tai puhuu rumia, vaikkei sellainen normaalisti kuulu hänen tapoihinsa.
 • Sairastunut käyttäytyy ”omituisesti”: hän pukeutuu omituisiin vaatteisiin tai liikehtii oudosti.
 • Sairastunut eristäytyy, ei halua mennä ulos eikä tavata muita ihmisiä.
 • Sairastunut uskoo, että häntä tarkkaillaan, että hänen perhettään uhataan tai että ruoka on myrkytettyä.
 • Hän saattaa luulla, että joku vakoilee häntä tai varastaa hänen tavaroitaan, vaikkei niin oikeasti tapahdukaan. Tällaista oiretta kutsutaan vainoharhaisuudeksi eli paranoidiaksi.
 • Sairastuneella voi olla joitakin edellä mainittuja oireita myös, silloin kun hän sairastaa jotakin muuta psyykkistä sairautta kuin skitsofreniaa.

Maanis-depressiivinen sairaus

Maanis-depressiivistä sairautta kutsutaan myös biopolaariseksi häiriöksi. Se ilmenee kahdella eri tavalla. Sairastunut henkilö on joko maanisessa tai depressiivisessä tilassa. Tilat voivat vuorotella, jolloin tila seuraa toista. Mutta on myös mahdollista, että potilaalla on vain toinen oireista (joko mania tai depressio eli masennus).

Maaninen henkilö on ehkä viikkokausia nukkumatta ja syömättä, tuhlaa kaikki rahansa ja käy ylikierroksilla. Tavallisesti tällaisen vaiheen jälkeen tulee kausi, jolloin potilas on hyvin masentunut. Tällöin hän vain makaa sängyssään eikä jaksa tehdä mitään. Masennusvaiheessa potilas tuntee usein syyllisyyttä siitä, mitä hän on maanisessa vaiheessa tehnyt.

Maaninen tila

Se, että ihminen hermostuu tai on hyvin toimelias, ei merkitse, että hän olisi maaninen. Mutta se, että hän on hyvin kiihtynyt ja ylitoimelias pitkän aikaa ja sellaisella tavalla, joka ei voi olla vaikuttamatta kaikkiin hänen ympärillään eläviin ihmisiin, on merkki maanisesta sairaudesta.

Maaninen henkilö

 • Tekee kaiken mahdollisen ajattelematta seurauksia: esimerkiksi ostelee luottokortilla enemmän kuin mihin hänellä olisi varaa tai matkustaa jonnekin yhtäkkiä suunnittelematta.

”Isä tekee töitä koko yön ja on paljon liikkeellä ilman perhettä. Silloin minusta on vaikea saada unta. Hän myös ostelee kaikenlaisia tavaroita, hienoimmat tietokoneet ja kerran hän osti aivan uuden urheiluautonkin. Äiti saa sitten mennä palauttamaan niitä takaisin!

 • On omasta mielestään maailman paras ihminen, keksijänero tai uskomattoman kaunis.
 • Tulee yhtäkkiä ja ilman syytä suunnattoman vihaiseksi tai surulliseksi, itkee kiihkeästi tai ärtyy ilman syytä.
 • Ajattelee nopeasti ja useita asioita yhdellä kertaa: saa villejä ideoita.
 • Puhuu paljon ja nopeasti ja hänen on vaikea olla hiljaa.
 • Nukkuu ehkä vain joitakin tunteja vuorokaudessa tai ei nuku ollenkaan.
 • Ei syö oikeastaan mitään.
 • Pukeutuu ehä aivan eri tavalla ja räväkämmin kuin ennen.
 • Ei huomaa itse käyttäytyvänsä omituisesti ja häiritsevänsä käytöksellään muita.

Masennus

Ihminen on masentunut silloin, kun hän on hyvin surullinen ja alakuloinen pitkän aikaa ilman syytä. Jokainen voi joskus olla ”depiksessä”, mutta sairautena masennus on pitkäkestoinen ja vaikea. Masentunut henkilö menettää mielenkiintonsa kaikkeen, mikä ei ole hänestä mukavaa eikä kiinnosta häntä enää.

”Äiti ei enää pessyt itseään ja oli koko ajan aamutakissa. Hän lopetti ruoanlaiton ja syömisen eikä loppujen lopuksi noussut edes sängystä ylös.”

Masentunut henkilö:

 • Tuntee itsensä arvottomaksi ja hänellä on vakavia syyllisyydentunteita.
 • Hänen on vaikea keskittyä ja tehdä asioita valmiiksi, hän on päättämätön eikä jaksa tehdä päätöksiä mistään.
 • Menettää kokonaan ruokahalunsa tai syö aivan liian paljon.
 • Nukkuu liikaa (myös päivällä) tai ei voi nukkua lainkaan.
 • On levoton eikä kykene istumaan paikallaan, tai ei tee mitään, vain istuu tai makaa.
 • Ajattelee kuolevansa, ei ehkä halua enää elää ja saattaa yrittää ottaa hengen itseltään.

Kun isä tai äiti yrittää tehdä itsemurhanKun joku perheessä yrittää tai aikoo tehdä itsemurhan, on se pelottava koko perheelle.

”Äiti yritti kerran tappaa itsensä. Nykyisin menen toisinaan hänen huoneeseensa, kun hän nukkuu, nähdäkseni, että hän on elossa”

Kaikki perheenjäsenten – erityisesti lasten – on keskusteltava itsemurha-aikeista jonkun asiantuntijan tai aikuisen kanssa!

Puhu jonkun sellaisen henkilön kanssa johon luotat, esimerkiksi isoäidin, tädin, naapurin, opettajan tai koulukuraattorin kanssa.

Myös silloin, kun vain epäilet, että äiti tai isä yrittää itsemurhaa, on tärkeää, että sinulla on aikuinen, jolle voit kertoa huolistasi. Sinun ei koskaan pitäisi olla yksin silloin, kun pelkäät, että joku perheessäsi miettii itsemurhaa!

Tärkeää tietää psyykkisistä sairauksista

 • Psyykkinen sairaus on sairaus kuten muutkin sairaudet. Joillakin vanhemmilla on fyysisiä sairauksia (esim. allergiat ja diabetes), jotka myös vaikuttavat koko perheen elämään.
 • Psyykkinen sairaus ei tartu
 • Koskaan ei ole lapsen syy, jos hänen vanhempansa sairastuu psyykkisesti.
 • Ei ole lapsen tehtävä huolehtia siitä, että hänen vanhempansa voi hyvin.
 • Sinä et ole ainoa, jolla on psyykkisesti sairas äiti tai isä. Monet muutkin lapset ovat samassa tilanteessa.
 • Sairastunut voi saada apua sairaalasta, lääkäreiltä ja lääkehoidosta. Aikuisten tehtävä on auttaa sairasta ihmistä, ei lasten.
 • Tarvitset luotettavan aikuisen ihmisen, jonka kanssa voit keskustella huolistasi ja elämäntilanteestasi.
 • Tärkeätä: Sinulla on oikeus voida hyvin silloinkin, kun muut perheesi voivat huonosti.

Täältä voi saada apua:

 • Koulusi kouluterveydenhoitaja ja kuraattori
 • Kuntasi sosiaalivirasto
 • Perheneuvolat
 • Mielenterveystoimistot
 • Terveyskeskukset
 • Voit soittaa myös Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelimeen puh. 0800-120400 (puhelu on maksuton)
 • Omaiset mielenterveystyöntukena keskusliitto ry puh. (09) 8501 0550

Artikkelin lähteenä on käytetty Svenska förenginen för psykisk hälsa -yhdistyksen julkaisua ”Vad du behöver veta när din mamma eller pappa är psykiskt sjuk”

Julkaisija: Omaiset mielenterveystyön tukena,
Uudenmaan yhdistys ry. puh. (09) 8501 0510.

Revert to Web View
Next Post Previous Post

Psykoterapeutit:

Mahdollisuus ottaa uusia asiakkaita:
Kyllä